We dromen er allemaal weleens van het roer om te gooien en, bijvoorbeeld, een Bed & Breakfast in Toscane te beginnen. Maar er zijn maar weinig mensen die de daad bij het woord voegen en gáán. Ook dromen dichter bij huis of in een al wat realistischer stadium, blijven toch vaak dromen. Wat is er nodig je dromen waar te maken?

Conceptstore Het Hoofdkantoor bestaat nu drie jaar en het is zo’n vijf jaar geleden dat ik begon met dromen. Ik werkte vanuit huis als lichtontwerper en kreeg behoefte aan meer zichtbaarheid. Hang je dan een bord aan je gevel thuis? Hmm, nee. Een etalage huren en daar een lamp en een bord inzetten dan? Ook niet. Het brainstormen begon. Een winkel moest het worden, maar geen traditionele lampenzaak. Het moest laagdrempelig zijn, met koffie. En cadeautjes. Flexwerkplekken. En natuurlijk verlichting.

Na de opening van mijn droom, hoorde ik regelmatig in de winkel: “Wat cool dat jij het echt hebt gedaan. Ik had een vergelijkbaar idee, maar heb het niet gedaan”. Op mijn vraag waarom niet, kwamen er verschillende antwoorden. De grootste beren op de weg waren: geld, locatie, kleine kinderen, grote kinderen, geen geschikte zakelijke partner, verkeerd seizoen, economie, stress, het juiste moment, ervaring, hoe lang blijft het leuk, personeel, risico’s. Allemaal legitieme redenen om je droom nog even uit te stellen. Net zo lang tot het moment voorbij is of een ander er met je idee van doorgaat.

Maar wat maakt nou het verschil? Wie zetten er wel door? Niet alleen de mensen met een fijne lening op zak. Niet alleen de vaders of moeders waarvan de kinderen de deur uit zijn. En ook niet alleen de mensen die een goede locatie hebben gevonden.

Nee, het zijn de échte ondernemers die beginnen. Mensen die ondernemen als een werkwoord zien en niet denken na inschrijving bij de Kamer van Koophandel dat ze er zijn. Een goede ondernemer is in het bezit van de 4 D’s.

  1. Durven is heel belangrijk. Durven springen, durven loslaten, ergens op af durven stappen, durven falen en durven doorgaan.
  2. Sommige mensen beginnen nooit omdat ze blijven hangen in details. Een andere belangrijke voorwaarde is daarom: doen. Het is een illusie te denken dat alles van te voren al helemaal bedacht moet zijn. Bijsturen en schaven kan ook tijdens het proces. Sterker nog, voor een beter resultaat moet dat. Gewoon beginnen dus.
  3. Ook is het fijn als
    je kunt doorzetten en niet bij de pakken neer gaat zitten wanneer het tegenzit. Je komt onvermijdelijk meerdere keren op het punt dat je denkt: “is dit het allemaal wel waard?” Ja, dat is het zeker. En door.
  4. Tot slot heb ik ervaren dat het delen van je idee, en feedback vragen aan derden, erg verrijkend kan zijn. Ook andersom, wanneer een ander aan jou advies vraagt, is dat leerzaam. Van het delen van kennis en ervaringen word je samen beter.

Dus heb je een mooie droom? Durf, doe, zet door en deel. En realiseer hem. Het kan echt.