Het idee: aan de hand van een foto gemaakt in, of gerelateerd aan, Het Hoofdkantoor, schrijft onze columnist Alessa van de Goor een column. Het resultaat is altijd verrassend.

Vandaag een detailfoto van het bij Het Hoofdkantoor te kopen behang Merci van NLXL.

behang nlxl

Het begon afgelopen zaterdag tijdens een etentje met een vriendin. Ze zei: ‘Wat zit je haar mooi.’ Waarop ik antwoordde: ‘Ja ik ben gister naar de kapper geweest.’

Eigenlijk zei ik: logisch dat het nu nog oke zit, want dat is de taak van de kapper!

Of begon het die middag, tijdens de schrijfles, toen ik uit betrouwbare bron vernam dat vrouwen in de jaren ’30 al werden geconfronteerd met advertenties waarin ze werd aangeraden jong en mooi te blijven (middels product x of y).

Of is het begonnen met het programma van Sophie Hilbrand waarin ze het Botox-gebruik onder BN-ers onderzocht? Waardoor ik nu bij iedereen denk hoe oud ben jij eigenlijk? Wat een heel rare gedachte is, want in het programma -Sophie in de kreukels- werd duidelijk dat je vanaf je 20ste toch echt wel aan Botox moet gaan denken en dat Jessica Durlacher, te gast aan tafel bij DWDD, geen 20 is dat wist ik zonder Google ook wel. En toch keek ik anders, zocht ik de rimpel in het voorhoofd als er gefronst werd, ook bij Eva Jinek. Niet bij Matthijs van Nieuwkerk en niet bij A.L.Snijders en niet bij welke man dan ook, alleen bij de vrouwen die avond bij DWDD.

Het was de maand waarin schoonheid een grote rol speelde. Dat heb je wel eens.

Wat is mooi? Wanneer beginnen we ons af te vragen: ben ik mooi?

Niet als kind. Ik zei gewoon op de achterbank van de auto wachtend voor een rood stoplicht, uit het raam kijkend naar de mensen in de auto naast die van mijn vader: ‘Kijk, die mensen denken nu wat een mooi meisje zit daar en wat heeft ze mooie krulletjes!’ Toen was het nog grappig, ik was een jaar of 3 en ik had dat natuurlijk niet zelf bedacht, dat was meerdere keren tegen me gezegd.

Als je dat nu zegt over jezelf ben je zelfingenomen, arrogant, heb je een air en ben je niet normaal. Dat is toch wel jammer, want ook nu op m’n 45ste zijn er momenten waarop ik mij uitzonderlijk mooi voel. Dan sta ik voor de spiegel en denk: sodeju je bent goed gelukt vandaag.

Mooi is natuurlijk geen gewoon begrip, het is heel subjectief en aan verandering onderhevig. Mooi heeft ook meerdere definities. Je kunt mooi zijn omdat alles klopt tot in perfectie. Maar is dat echt mooi?

De meneer van de houtwerkplaats op de kunstacademie zei altijd: ‘Niks is zo lelijk als perfectie.’ En hij had gelijk.

Mooi is niet hetzelfde als perfect. Mooi is een gevoel, mooi is voor iedereen anders. Mooi is dus eigenlijk ondefinieerbaar.

Een vrouw die zich niet laat ontrimpelen is karakteristiek op z’n best, niet markant. Markant is voor mannenhoofden weggelegd. Een niet ontrimpelde vrouw is gewoon oud. En als we echt krengerig willen doen, want zo zijn wij vrouwen, voegen we er aan toe dat ze het heeft opgegeven wat aan haarzelf te doen. Dat is niet zo mooi, als karaktertrek.

Ik denk serieus dat mannen er niet zoveel van vinden, van gerimpelde vrouwen, behalve dat ze ‘the last fuckable day’ wel heeft bereikt.

Eva Jinek zat bij DWDD om te vertellen hoe goed (en grof soms) de Amerikaanse comédienne Amy Schumer ons vrouwen karakteriseert. Wij houden de definitie van schoonheid zelf in stand, sterker nog we leggen de lat van mooi steeds een beetje hoger. En de heren leunen achterover en kijken hun ogen in die markante kop uit. En dat vinden wij vrouwen goed. Meestal.

Spullen mogen oud zijn. Oude huizen zijn karakteristiek, oude meubels nostalgisch. Een roestplekje her en der geeft aan dat het de tand des tijds heeft doorstaan. Dat is mooi.

Maar niet bij onszelf, wij vechten tegen het natuurlijk roesten. Ook ik.

Ik oefen om complimenten in ontvangst te nemen, gedraag me mooi op de dagen dat ik goed gelukt ben en smeer iedere dag zalf met zeven goedjes tegen oxidatie op m’n toet in de hoop dat mijn ‘last fuckable day’ mooi nog even op zich laat wachten. Onderwijl fan van Amy.

Check her out ladies and learn!


Alessa van de Goor | moeder | planner | @kliktjik | www.honderdstieren.nl | blogger | iedere eerste maandag van de maand