Het idee: aan de hand van een foto gemaakt in, of gerelateerd aan, Het Hoofdkantoor, schrijft onze columnist Alessa van de Goor een column. Het resultaat is altijd verrassend.

Vandaag het Tube Horloge van Piet Hein Eek voor LEFF.

160607 Druk zijnDruk zijn.

Na de geboorte van mijn zoon besloot ik nooit meer een horloge te dragen. Dat had niets met zijn geboorte te maken. Dat had te maken met dat ik na zijn geboorte alle controle kwijtraakte over mijn lijf en leven. Als een speer moest ik leren luisteren naar mijn lichaam, dat prima aangaf wat het wilde. Wat het niet wilde was dat mijn hoofd bepaalde wat er gebeurde. Het duurde even voordat mijn hoofd het opgaf en de regie afstond aan mijn lijf. Eenmaal zover was het volkomen zinloos te leven naar de klok. Mijn lijf kon immers geen klok kijken en hield daar dus totaal geen rekening mee.

Horloges af.

Het was even wennen, zo’n kale pols, maar al gauw keek ik steeds minder vaak op mijn lege pols hoe laat het was. Mijn leven kreeg een ander ritme; het ritme van de pasgeboren zoon naast het ritme van mijn lichaam dat het druk had met beter worden. Het herstel nam zijn eigen tijd, duldde geen vastomlijnde klokuren. De ene dag kon ik alles, de volgende dag niets.

Big deal.

Ik gebruik het woord dag als tijdsaanduiding zodat iedereen mij begrijpt. Mijn lichaam sprak die taal niet, dat vaarde op: veel doen wordt gevolgd door weinig doen, als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks. In die periode leerde ik dat tijd relatief is, het gras is niet groener aan de overkant, het gras is het groenst op dit moment. Had ik geweten dat dat mindfulness heet…

Af en toe een beetje relativeren kan geen kwaad, sterker nog ik denk dat we er als mens beter van worden. De wereld stort niet in als je een keer nee zegt tegen je baas, je bent geen luiwammes als je een weekend niets doet of burgerlijk als je niet alle feestjes afloopt.

Wanneer heb je het druk?

Iedereen heeft het druk, maar niet iedereen ervaart het als druk. Het druk hebben is van deze tijd, het zegt iets over je staat van zijn. Het verschaft een natuurlijke selectie tussen zij die het niet als druk ervaren en zij die er bijna aan onderdoor gaan. Het druk hebben, gaat altijd gepaard met iets moeten, het is bijna nooit een eigen keuze om het druk te hebben. Als je wordt aangeraden het wat rustiger aan te doen, ben je te laat. De maatschappij van nu is keihard. Parallel daaraan is hulp nabij. Op allerlei manieren kun je iets doen aan dat drukke bestaan.

Vandaag was ik in de boekhandel en daar lagen veel nieuwe boeken over hoe druk we het allemaal hebben, zelfhulpboeken, we krijgen raad hoe we het minder druk kunnen hebben.

De één pleit voor een ander ritme, whatever that may be, de ander maakt duidelijk dat we onszelf voor de gek houden door bijvoorbeeld Facebook te gebruiken om sociale gebeurtenissen niet te vergeten. Vervolgens zijn we veel tijd kwijt met het checken van diezelfde social media om maar niet te vergeten wat we in eerste instantie niet hoeven te onthouden. Yoga voor dummies, Mindful naar je werk, Pilates in de pauze, het is er allemaal. Iedereen zegt dat druk zijn in je hoofd zit.

Als druk zijn vooral in je hoofd zit, zouden we toch in staat moeten zijn het hoofd weerstand te bieden?

Toen ik zo ziek was gaf mijn haptonoom een prachtig beeld van hoe het leven zou moeten zijn. In balans. Ze zei: ‘Het leven bestaat uit twee touwtjes die je onafhankelijk van elkaar tussen de vloer en het plafond spant. Om ieder touwtje zit een bal, de ene bal is je hoofd, de andere je gevoel, je lichaam. Die ballen moet je in evenwicht zien te houden, helemaal gelijk zullen ze niet hangen, maar ergens in het midden tussen vloer en plafond dansen ze om elkaar heen. Soms maak je een beslissing met je hoofd, soms op gevoel (je lichaam).’

Tijd is een relatief begrip, het druk hebben dus ook.

Ik weet als geen ander hoeveel tijd er verloren gaat met het druk maken over dingen. In de meeste gevallen een zinloze exercitie. Mijn horloges liggen in ruste, in een doos, niks te doen, weggooien kan ik ze niet.

Waarom?


Alessa van de Goor | moeder | planner | @kliktjik | www.honderdstieren.nl | blogger | iedere eerste dinsdag van de maand