Het idee: aan de hand van een foto gemaakt in, of gerelateerd aan, Het Hoofdkantoor, schrijft onze columnist Alessa van de Goor een column. Het resultaat is altijd verrassend.

echte kunst foto

 

 

 

 

 

 

Echte kunst

Ik zit in een app-groep, met vrouwen die skiën, en van een drankje houden. Als er niet geskied wordt, proberen we cultureel verantwoord te doen. Eigenlijk willen we gewoon een avond zuipen en zeiken, maar om dat leuk in te kleden thuis, gaan we eerst naar een theatervoorstelling. De laatste twee voorstellingen waren een deceptie, jammer voor Tjitske want we hadden haar hoog zitten.

Nu is het voorstel Priscilla, Queen of the Desert, de musical! Gebaseerd op de briljante film The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert van Stephan Elliott. Ik zag de film nog niet zo lang geleden op tv, goddank had ik de opnameknop ingedrukt en kon ik de film een dag later nogmaals zien, zo fijn vind ik ‘m. Ik ga niet naar Priscilla, Queen of the Desert, de musical, zelfs niet in de originele Engelstalige versie! Van West End kwaliteit!

Met mij zijn er nog twee die liever zeiken en zuipen zonder Tjitske of Jon van Eerd.

>Jammer dat jullie geen verstand hebben van echte kunst smiley smiley smiley smiley smiley met tranen van het lachen< was het antwoord op onze afwijzing.

Dat zette me aan het denken. Wat is dat eigenlijk echte kunst? Echte kunst. Hoe bepaal je dat? Wie bepaalt eigenlijk wat kunst is en wat niet, maar vooral echte kunst? Echte kunst kan eigenlijk helemaal niet. Ik durf wel te stellen dat het een contradictio in terminis is, kunst is namelijk nooit echt. Het is altijd gemaakt, bedacht, uitgevoerd, het is een uiting van een idee, een nabootsing van de werkelijkheid, een verheerlijking van een overtuiging, het kan echt mooi, echt lelijk, echt betekenisvol zijn, maar kunst is nooit echt.

Wat kunst wel ‘echter’ maakt zijn de vragen die het oproept. Als beelden je aan het denken zetten, als uitingsvormen leiden tot een verandering van de werkelijkheid. Kunst kan taboes zichtbaar maken en wellicht bespreekbaar, kunst kan verbindend werken als het verhalen vertelt, dat maakt het echter zonder dat de kunst echt is.

Iets is kunst als het aan een aantal regels voldoet. Die regels zijn door de geschiedenis heen bedacht, uitgetest, gehanteerd, verbeterd, geschrapt en opnieuw opgenomen in een canon. Allemaal bullshit als kunst niets met je doet. Volgens mij is kunst het werk dat je dag in dag uit kan zien en steeds iets nieuws ontdekt of dat het iedere keer een andere vraag oproept of dat de eerste vraag leidt tot de tweede enzovoort. Iedere dag naar hetzelfde kijken en steeds iets anders zien is op zich al een hele kunst.

Is de foto hierboven kunst? Als kunst vragen oproept wel, want ik vraag mij al maanden dag in dag uit af: Wat is het?


Alessa van de Goor | moeder | planner | @kliktjik | www.honderdstieren.nl | blogger | iedere eerste maandag van de maand