Het idee: aan de hand van een foto gemaakt in, of gerelateerd aan, Het Hoofdkantoor, schrijft onze columnist Alessa van de Goor een column. Het resultaat is altijd verrassend.

Vandaag een kooldraadlamp van Frama.

lef

 

Lef

Ik las ergens dat lef het enkelvoud van leven is. Taalkundig klopt dat niet.

We beschikken in onze taal over woorden die hun betekenis zelf uitdagen. Denk bijvoorbeeld aan zwart gat. Daar bedoelen we mee dat we een bepaalde tijd geen idee hebben wat we moeten doen, dat we geen idee hebben hoe het dagelijks leven te leven, meestal volgend op een zeer intensieve periode van activiteit. Er komt dan helemaal niets uit je handen, dus op het moment dat je over een zwart gat schrijft of vertelt, ben je er al weer uit en ligt het gat achter je.

Of het woord vrees. Wat betekent vrees? Vrees is iets dat tussen zeker en onzeker in zit, je vreest dat iets niet goed gaat, maar je weet nog niet of het echt zal gebeuren. Of stiekem wel?

Lef is relatief en voor iedereen anders. Lef wordt gebruikt als dingen goed zijn afgelopen of goed hebben uitgepakt. Lef is altijd achteraf. Bedenk dat iemand van een brug afspringt zonder bungeejumpelastiek, dan zegt toch niemand: zóó dat is lef! Eerder dom of zelfmoord. Geen lef.

Lef wordt vaak toegeschreven, nadat je je vrees hebt uitgesproken.

Je vreest alleen maar iets als je de schijn wilt ophouden dat je iets niet kan. Je dekt jezelf als het ware in voor een mislukking maar je denkt dat het wel goed komt, dat het wel los zal lopen. Dat maakt vrees de voorganger van lef.

Je zegt: ‘Ik vrees dat….’ Dan lukt het (zoals verwacht bij aanvang) en dan zegt de ander: ‘Dat is lef hebben!’

Dat zijn twee veren in je reet voor één ding. Dat is toch geen lef? En mocht je dat vaker doen dan heeft je reet toch geen leven?

Stel dat je op je werk zegt dat je een plan hebt, een goed plan, dat je dat plan wil uitvoeren en dat je, als dat niet kan of mag, zegt dat het tijd wordt dat ze ‘out of the box’ denken want dat hebben ze net zelf geïntroduceerd als het motto van 2016 en stel dat je daar aan toevoegt dat als ze niet meebewegen dat je dan actief op zoek gaat naar een andere baan, heb je dan lef of ben je dan dom?

Als het lukt heb je lef, als het misgaat was het dom. Wat de uitkomst ook zal zijn, het hardop zeggen maakte mijn leven een stuk lichter. Een lamp is alleen ‘aan’ als-ie ‘out of the box’ is.

 


Alessa van de Goor | moeder | planner | @kliktjik | www.honderdstieren.nl | blogger | iedere eerste maandag van de maand