Het idee: aan de hand van een foto gemaakt in, of gerelateerd aan, Het Hoofdkantoor, schrijft onze columnist Alessa van de Goor een column. Het resultaat is altijd verrassend.

Vandaag een sleutelhanger in de vorm van een oldtimerbusje van Hey Sign.

 

sleutelhanger oranje

Roadtrip voor een goed gesprek

Het is bijna zover. De schoolvakantie begint in Nederland. De kinderen zijn uitgeput van al dat harde werken op school. Misschien vermoeid van het niets doen, of van alle buitenschoolse activiteiten. Hoe dan ook; zij zijn moe.

Vorige keer ging het over druk zijn en omdat ik het dus druk had, had ik helemaal geen zin om na te denken over een vakantiebestemming. Dat was vorig jaar ook al zo. Daarvoor had ik dat niet, gek toch? Hoe ouder Moos wordt hoe drukker ik het heb. Met mijn eigen leven.

Afijn vorig jaar kreeg ik van Moos de vraag: ‘Wil je niet op vakantie of heb je geen zin om er over na te denken?’ Dat was nog voor mijn verjaardag begin april. Ik zei dat ik vooral geen zin had om er over na te denken. Voor mijn verjaardag kreeg ik een reisgids van Schotland. Hij had voor ons nagedacht, ik hoefde alleen maar te boeken. Het liep een beetje anders (gelukkig want het was de natste zomer sinds mensenheugenis in Schotland) en we vlogen naar Aruba.

Ook dit jaar had ik geen zin in vakantie. Maar dit jaar wilde ik eigenlijk ook echt niet weg. ‘Ik ben nog nooit een zomer in Nederland geweest.’ Dat argument maakte weinig indruk. Sowieso maak ik weinig indruk de laatste tijd. Ik bracht het onderwerp ter sprake.

Moos reageerde: ‘Best.’

Best? Dat was niet helemaal de bedoeling. Dus opperde ik: ‘Of we gaan juist heel ver weg! Want als het regent in Nederland baal ik.’

Waarop hij antwoordde: ‘Ook goed.’

‘Zullen we naar opa en oma gaan?’

‘Dat liever niet, tenminste niet alleen.’

Aan dit soort antwoorden had ik niets. Ik was ook al jarig geweest en dus kon ik fluiten naar een bestemming. Schotland is dit jaar geen optie want hij wil naar het Fringe festival en dat is in augustus. Ik heb vakantie in juli.

Een paar weken geleden zat ik in de kroeg, ik had een paar biertjes op, kwam thuis, zag in m’n email spam van een reisbureau met een zeer aantrekkelijke aanbieding en voor ik het wist had ik een fly and drive geboekt.

Best.

Nu ongeveer een week voor vertrek moet er nog van alles geregeld worden. Accommodaties bijvoorbeeld en activiteiten. Inmiddels heb ik een beeld van wat we kunnen doen, niet dat we dat ook daadwerkelijk gaan doen. Het moet een avontuur worden, niet alles van te voren bedenken, dat is leuk! Moos weet het zo net nog niet, of dat echt leuk is. En ik? Ik vind het eerlijk gezegd weinig rustgevend, al dat avontuur.

Het is te veel, het land is te groot. Er zijn niet veel momenten dat ik een man mis, maar dit is er één. Een man die zegt: ‘Leuk al die cultuur, maar nu gaan we een paar dagen in een kano de bush in. Beren, bevers, back to basic.’

We gaan het zien, waarschijnlijk niet, er ligt nog een week open ter invulling want je kunt geen avontuurlijke roadtrip aangaan als je alles van te voren vastlegt toch? Daarbij schijnt een rit in de auto de beste manier te zijn om je puber aan het praten te krijgen (voor meer advies over het omgaan met pubers, check op youtube Omdenken -Berthold Gunster geeft antwoord: lakse puber-).

Ik heb geen slechte band met mijn zoon, ik denk dat hij best veel vertelt, maar maak me geen illusies over dat hij ook heel veel niet vertelt. Ik verheug me op de lange ritten door het Canadese landschap (na een weekje cultuur snuiven). Een nieuwe ervaring voor ons beide.

Heel anders dan op Aruba, maar ach als een een puber op z’n zuignap kan zitten niks doen, dan maakt het toch niet uit of dat op een strand is of in een auto?

Fijne zomer allen!


Alessa van de Goor | moeder | planner | @kliktjik | www.honderdstieren.nl | blogger | iedere eerste dinsdag van de maand